Maalausvinkit

Oikealla pintakäsittelyllä pitkiin huoltoväleihin puupinnoilla!

Maalausvinkit Tuotteet Etusivu
Puupintojen huoltomaalaus Vanhan maalipinnan tunnistus Vanhan maalipinnan esikäsittelyt Maalaus Kuultavat pinnat Ulkovärit Sisäpinnat Sisäpintojen maalaustrendit

Maalausvinkit

Ulkopintojen teollisen maalauksen tarkoituksena on suojata puuta homehtumiselta ja sinistymiseltä sekä kuljetuksen, varastoinnin että rakentamisen aikana. Pohjamaalin tarkoitus on antaa mahdollisimman hyvä tartunta pintamaalille jatkokäsittelyä varten. Yleensä pohjamaalaus on tarkoitettu vuoden sisällä pintamaalattavaksi. Sen jälkeen pohjamaalaus ja puhdistus pitäisi tehdä uudelleen ennen pintamaalausta. Teollinen maalaus tehdään valvottuna vakio-olosuhteissa, missä puun kosteus on vakio, jolloin saadaan paras mahdollinen lopputulos.

Teollisessa pohjamaalauksessa käytetään alkydiöljypohjaisia maaleja, jotka sisältävät homeelta ja sinistymältä estäviä aineita sekä pigmenttejä jotka suojaavat UV- säteilyltä. Pohjamaalattu puutavara tulee säilyttää ja kuljettaa kuivana ja vedeltä suojattuna. Sen tuuletus tulee olla hyvä eikä maakosketusta saa olla. Maalattaessa uutta puupintaa paikan päällä, ei juurikaan ongelmia ole. Huolellinen harjaus pölystä ja kuiva puu riittää. Puun kosteus saa olla korkeintaan 20 prosenttia puun kuivapainosta. Olosuhteiden tulisi olla hyvät. Maalin, pinnan ja ilman lämpötilan tulisi olla yli +5 astetta ja ilman suhteellisen kosteuden alle 80 prosenttia. Perinteinen ohje: pohjuste, pohjamaali ja kaksinkertainen pintamaalaus pätee edelleen. Pohjuste suojaa sinistymältä, homeelta ja laholta – pohjamaalaus imeytyy alustaan ja antaa hyvän tartuntapinnan pintamaalille. Myös pohjamaali voidaan sävyttää. Pintamaalaus kahteen kertaan takaa riittävän kalvopaksuuden. Kaksi ohutta kerrosta on aina parempi kuin yksi paksu kerros, jolloin kuivuminen hidastuu ja tartunta jää heikoksi.

Usein kysytään missä voi ”fuskata”, jottei olisi niin työlästä, vastaus on aina sama: pohjassa ei koskaan – sitä ei voi korjata, mutta pintaan saa maalia aina lisää, joten sävytetty pohjamaalaus ja ainakin yksi kerta pintamaalia. Ohut maalikerros vaikuttaa huoltomaalausväliin. On kohteita, jossa huoltomaalaus tehdään 20 vuoden välein ja kohteita, joissa huoltomaalaus on 10 vuoden välein. Kannattaa harkita huolella, kuinka maalataan. Usein säästyy sekä työtä että rahaa kun valitaan oikea maalaustapa ja oikeat tuotteet olosuhteet huomioiden.

Lappi Akva talo